Wil jij een racefiets kopen, dan geven wij van Wat als De wielerpodcast de tips die je kunt meenemen in je aankoop. Maar voordat je een racefiets wil kopen is het natuurlijk handig dat je zeker weet dat je wilt gaan wielrennen. Nog niet zeker dat dit de sport voor jou is? Huur of leen dan eerst een racefiets zodat je niet na drie weken een fiets onder het stof in de schuur hebt staan. Ga je starten met wielrennen en weet je eigenlijk niet goed waar je moet beginnen? Luister dan vooral onze podcastaflevering over beginnen met wielrennen.

Je weet inmiddels zeker dat je een wielrenfiets wilt kopen. Dan is het belangrijk om voor jezelf een budget op te stellen wat je wilt uitgeven aan een racefiets. Je hebt veel verschillende prijsklassen als het gaat om racefietsen. Dit heeft te maken met het materiaal van het frame, materiaal van de wielen, de af montage van de schakel- en remgroep en natuurlijk niet te vergeten of het materiaal nieuw of tweedehands is. Mocht je een carbon racefiets tweedehands willen kopen, loop dan altijd het materiaal goed na op eventuele scheurtjes.

 

Welke soorten frames heb je?

Het meest voorkomende materiaal van racefietsframes zijn: Carbon, aluminium en staal. Daarnaast hebben we ook nog een titanium frame, echter kunnen hiervan geen aparte vormen frames worden gemaakt. Ook is de prijs van een titaniumframe nogal hoog, hierdoor is het een stuk minder populair bij de amateurwielrenner.

Racefiets frame kopen

Het goedkoopste materiaal voor je racefiets is staal. De voordelen van een staalframe is dat het zeer sterk en stootvast is. Een groot nadeel is dat het materiaal een stuk zwaarder is dan de frames van aluminium, carbon of titanium.

READ  Wat als je een hongerklop krijgt, hoe voorkom je dit? Interview met Suzanne Verwoert - S1 - A3

Iets duurder dan staal maar nog steeds goedkoper dan carbon is aluminium. De dichtheid van aluminium is niet zo hoog als staal, hierdoor is het iets minder sterk maar wel een stuk lichter. Daarnaast kan het hierdoor ook goed schokken opvangen. Aluminium is een goede tussenvariant wanneer je opzoek bent naar een sterke en niet al te zware racefiets.

Bij een hoger budget kom je al snel uit bij een carbon racefietsframe. Carbon rijdt over het algemeen iets fijner als aluminium, daarnaast is het materiaal meestal ook nog iets lichter. Carbon is sterk, maar bij een ongeval is er een grote kans dat de carbonvezels breken. Als dit gebeurt kun je meestal opzoek naar een nieuwe fiets. Echter kunnen ze tegenwoordig wel steeds beter carbonfietsen repareren.

Welke schakel- en remgroepen zijn er op de markt?

Op de racefietsmarkt zijn veel groepsets te vinden. Elke groepsets heeft zijn eigen voor- en nadelen. In onze podcast bespreken wij de drie belangrijkste groepsets die op de markt zijn. Zo spreken we over Shimano, SRAM en Campagnolo groepsets. Ook komt het verschil tussen mechanische en elektrisch schakelen uitgebreid aan bod. Want wat is nu eigenlijk het verschil naast alleen de prijs? Luister hieronder de aflevering over het kopen van een racefiets zodat jij een miskoop kunt voorkomen en de tips krijgt die je nodig hebt.

Tot slot tips of je schrijfremmen of velgremmen voor je racefiets moet kopen?

Naast de bekende velgremmen betreden schijfremmen de racefietsmarkt. Inmiddels zijn schrijfremmen niet meer weg te denken uit het peloton. Ze vormen een belangrijke innovatie binnen het wielrennen die niet meer weggaat. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij het kopen van een racefiets. De traditionele racefiets kent velgremmen, daarnaast is het nog steeds lichter dan schrijfremmen. Echter geven schijfremmen meer mogelijkheden en grotere remkracht onder alle weersomstandigheden. Ben je van plan om vooral ruiger terrein te verkennen, zoals gravel of zand kies dan vooral voor de schrijfrem. Tot slot biedt de schrijfrem ook meer ruimte voor bredere banden zoals 28 of 30 mm banden. Bredere banden biedt meer conform op de fiets. Iets waar veel amateurwielrenners naar opzoek zijn. Meer weten over buitenbanden en welke banden geschikt zijn voor jou? Luister dan vooral onze podcastaflevering over buitenbanden met bandexpert Ferdinand van Essen van Vittoria.

READ  Wat als je pech onderweg hebt en wilt voorkomen? Onze ervaringen - S2 - A10