Wielertermpjes rubriek

De wielertermpjes rubriek is een terugkerend item in elke podcastaflevering van ‘Wat als?! De wielerpodcast’. Deze rubriek is in het leven geroepen om onze rode draad, namelijk het schetsen van een handleiding voor elke wielrenner, te kunnen realiseren. Want wat is een handleiding als de wielertermen uit de wielerwereld ontbreken?

Doormiddel van deze rubriek proberen wij jou de leukste en leerzaamste wielertermen mee te geven zodat jij een echte wielrenner wordt die alle ins en outs uit de wielerwereld leert kennen! Van een hongerklop tot op het kantje hangen, elke wielerterm komt langs.

Block
Bordjessprint?

De jongens leggen eens uit hoe dat eigenlijk werkt
PlayPlay

Ken jij een leuke wielerterm?

Weet jij een leuke wielerterm die zeker aan bod moet komen in deze rubriek? Stuur dan een audiobericht naar ons telefoonnummer (06-82612419). Wie weet verbaas jij de jongens met een term die ze nog nooit gehoord hebben! In het overzicht hieronder vind je alle wielertermen en betekenissen terug die al voorbij zijn gekomen in de afgelopen afleveringen.

Voorbij gekomen wielertermen

Aflevering 2: De grote molen rijden

Betekenis: Een zwaar verzet rondtrappen, oftewel je ketting op het kleinste tandje op de cassette (meestal de 11) en op het grootste blad voor (meestal 52).

Aflevering 3: Klop klop, eet je koolhydraten op

Betekenis: Zorg dat je op tijd je voeding, het liefst met veel koolhydraten binnenkrijgt zodat jij je jouw hongerklop kunt voorkomen.

Aflevering 4: De koffiemolen

Betekenis: Rondfietsen met een cadans boven de 100 omwentelingen, oftewel heel snel rondtrappen.

Aflevering 5: De bordjessprint

Betekenis: De bordjessprint staat voor het begrip dat elke keer wanneer je een plaats in rijdt. Het plaatsnaam bordje als eerst moet passeren. Passeer je deze als eerst, dan ben je een winnaar. Wanneer je als eerste het plaatsnaam bordje voorbij rijdt terwijl je de plaats verlaat, dan ben je en loser. Dat is in het kort gezegd hoe de bordjessprint werkt.

Aflevering 6: Ik zie je bij het oud bruin

Betekenis: Ik zie je bij het oud bruin betekend dat je elkaar weer treft bij de kroeg waar je oud bruin bier gaat drinken.