De wielertermpjes rubriek is een terugkerend item in elke podcastaflevering van ‘Wat als?! De wielerpodcast’. Deze rubriek is in het leven geroepen om onze rode draad, namelijk het schetsen van een handleiding voor elke wielrenner, te kunnen realiseren. Want wat is een handleiding als de wielertermen uit de wielerwereld ontbreken?

Doormiddel van deze rubriek proberen wij jou de leukste en leerzaamste wielertermen mee te geven zodat jij een echte wielrenner wordt die alle ins en outs uit de wielerwereld leert kennen! Van een hongerklop tot op het kantje hangen, elke wielerterm komt langs.

Block
Bordjessprint?

De jongens leggen eens uit hoe dat eigenlijk werkt
SpelenPlay

Ken jij een leuke wielerterm?

Weet jij een leuke wielerterm die zeker aan bod moet komen in deze rubriek? Stuur dan een audiobericht naar ons telefoonnummer (06-82612419). Wie weet verbaas jij de jongens met een term die ze nog nooit gehoord hebben! In het overzicht hieronder vind je alle wielertermen en betekenissen terug die al voorbij zijn gekomen in de afgelopen afleveringen.

Voorbeelden van voorbij gekomen wielertermen

Aflevering 2 – Seizoen 1: De grote molen rijden

Betekenis: Een zwaar verzet rondtrappen, oftewel je ketting op het kleinste tandje op de cassette (meestal de 11) en op het grootste blad voor (meestal 52).

Aflevering 3 – Seizoen 1: Klop klop, eet je koolhydraten op

Betekenis: Zorg dat je op tijd je voeding, het liefst met veel koolhydraten binnenkrijgt zodat jij je jouw hongerklop kunt voorkomen.

Aflevering 5 – Seizoen 1: De bordjessprint

Betekenis: De bordjessprint staat voor het begrip dat elke keer wanneer je een plaats in rijdt. Het plaatsnaam bordje als eerst moet passeren. Passeer je deze als eerst, dan ben je een winnaar. Wanneer je als eerste het plaatsnaam bordje voorbij rijdt terwijl je de plaats verlaat, dan ben je en loser. Dat is in het kort gezegd hoe de bordjessprint werkt.

Aflevering 8 – Seizoen 1: Look pro, go slow

Betekenis: Niet iedereen kan hard fietsen, maar je kunt er wel als een prof uitzien. Oftewel soigneren kun je leren.

Aflevering 9 – Seizoen 1: Eerst het bordje van de ander leegeten

Betekenis: De tegenstander het werk laten opknappen zodat je jouw eigen energie gespaard.

Aflevering 10 – Seizoen 1: Aan de boom schudden

Betekenis: Als je op de kop van bijvoorbeeld een kopgroep zit, het tempo enorm verhogen waardoor je tegenstanders het moeilijk krijgen.

Aflevering 11 – Seizoen 1: Met je hol open zitten

Betekenis: In korte tijd compleet uitgeput raken, oftewel meerdere keren de man met de hamer tegen komen.

Aflevering 12 – Seizoen 1: De plakker

Betekenis: De mannen die bij je in het wiel blijven hangen en dan het sprintje winnen. Oftewel je komt niet op kop maar blijft achter je voorganger rijden. Je wordt dan ook wel een plakker genoemd.

Aflevering 1 – Seizoen 2: Nuchter trainen

Betekenis: Je gaat voor het ontbijt trainen, zo kun je je vetverbranding nog beter op gang brengen aangezien je koolhydraten in de nacht zijn verbrand. Deze trainingsvorm duurt nooit langer dan 1.5 uur.

Aflevering 5 – Seizoen 2: Het ouderwetse harken

Betekenis: Je bent stuk, je gaat steeds zwaarder rijden en je zit achterin de groep te harken. Oftewel je krijgt de pendalen niet meer rond en draait een ontzettend zware versnelling.