Interview Buren Magazine 2021

In de trein voorstellen om een podcast te gaan beginnen? Niels van Ekeren deed het. Zijn vrienden moesten er om lachen. “Niels heeft wel vaker ingevingen.” Maar Niels zette zijn plan door. En zo werd Wat Als?! De wielerpodcast geboren. De drie energieke wielervrienden Jeffrey Wiese (18), Niels van Ekeren (21) en Marnick Rekker (21) zijn de gezichten achter de Wat Als?! De wielerpodcast. Alle drie hebben ze – hoe kan het ook anders – een ding gemeen: wielrennen!

Maar hoe is de podcast nu eigenlijk ontstaan?

Niels: “Toen Nederland net te maken kreeg met corona wilde ik stage lopen bij de radio. Daarvoor werd ik afgewezen, maar ik wilde wel iets doen. Dus dacht ik ‘Hé laat ik een podcast beginnen’. Ik zat met vrienden in de trein en vertelde erover. Zij dachten dat het een grap was.”
Marnick: “Niels heeft wel vaker ingevingen. Ik zei dat hij er eerst maar goed over na moest denken en met een opzetje moest komen.”

Niels: “Op de fiets dacht ik er verder over na. What if the podcast, kwam in mij op, maar die bestond al.”
Jeffrey: “En toen hebben we What if vertaald naar het Nederlands en nu heet het Wat Als!? De wielerpodcast.”
Niels: “Ja, maar het begon eerst met elkaar uitdagen om de gekste dingen te doen en over random stellingen te praten. Ik zong een serenade voor mijn jarige oma, Jeffrey deed een challenge afval rapen en we hadden zelfs een rad gemaakt om elkaar uit te dagen.”

Marnick: “Op een gegeven moment waren we stomweg stellingen aan het beantwoorden. Heel gezellig dat wel, maar na zeven afleveringen en twee luisteraars wisten we niet hoe we verder moesten.”

De vrienden twijfelden over de toekomst van de podcast. Samen waren ze op zoek naar onderwerpen voor het volgende seizoen. “We zaten echt te denken ‘Wat gaan we doen? Gaan we door of stoppen?’” Uiteindelijk was het Jeffrey die zei: “Waarom maken we geen handleiding voor amateurwielrenners?” En zo groeide de serenade-voor-je-oma-podcast uit tot de wielerpodcast. Wat gebeurde er toen jullie de Wat Als!? podcast uitbreidden naar een wielerpodcast?

Jeffrey: “De podcast was eerst van Marnick en Niels. Nadat Niels ‘De honderd van Amerongen’ heeft gereden kwam ik erbij. Hij reed in mei 2020 honderd keer de Amerongense berg op en af voor de horeca van Wijk bij Duurstede en Het Veer in Rijswijk. Ik ging daar filmen en zo is het balletje gaan rollen.”

READ  Wat als je pech onderweg hebt en wilt voorkomen? Onze ervaringen - S2 - A10

Marnick: “De podcast kwam op iTunes, Spotify en Google Podcast. De eerste aflevering werd 300 keer gedownload. Dat is wel even iets meer dan twee luisteraars. We hebben nu 1.300 unieke luisteraars op Spotify, 300 op iTunes en 50 via Google Podcast. Het is wel gegroeid!”

Jeffrey: “We hadden ook een trailer gemaakt. We hadden gevraagd aan Ellen ten Damme (Nederlandse zangeres) of we haar muziek mochten gebruiken. Daar gaf ze toestemming voor en nu staat haar nummer onder ons filmpje. We hebben over alle afleveringen nu meer dan 5.000 downloads.”

Niels: “Inmiddels hebben we ook twee liefhebbers van de show. Dat zijn sponsors. Daar zijn we ook heel blij mee.”

Wat kunnen luisteraars verwachten van een aflevering?

Niels: “Twee keer per maand komt er een aflevering uit. Een keer doen we dat met een wielerexpert erbij en de andere keer doen we het met zijn drieën. Het is altijd gezellig! De superkudorubriek is in het leven geroepen om een schouderklopje te geven aan een renner die een mooie prestatie heeft neergezet losstaand van het niveau. Bijvoorbeeld in plaats van 25 kilometer ineens 50 kilometer fietsen. Via Strava hebben we een groep. Elke aflevering benoemen we een iemand uit die groep tot superkudo. Diegene krijgt een persoonlijk pakketje van ons toegestuurd.”

Marnick: “Een andere rubriek is de wielertermrubriek. Daarin leggen we elke keer een wielerterm uit. Ook zijn we een nieuwe serie gestart met wielerverhalen. Mensen mogen dan hun eigen verhaal komen vertellen bij de podcast. Dat kan ook weer van alles zijn. Bijvoorbeeld een eerste 100 kilometer.”

Wat als Team

Wat willen jullie bereiken met de podcast?

Marnick: “De podcast is een hobby van ons. Het zou leuk zijn als we nog groter kunnen worden. Het allerleukste is als we beginnende fietsers naar de perfecte fietsers kunnen brengen. En zoveel mogelijk mensen informeren en inspireren. De grootste worden is mooi, maar we doen het voor het plezier.”

READ  Wat als lenigheid kan helpen op de fiets? Onze tips - S3 - A6

En jullie wielrennen zelf ook. Hoe is dat ontstaan?

Marnick: “Mijn vader had toen hij jong was een racefiets. Hij vroeg mij een keer of ik het eens wilde proberen. Toen heb ik een tijd lang gefietst tot ik het zat werd en de fiets verkocht. Na anderhalf jaar begon ik het te missen en vond ik de liefde voor wielrennen weer terug. Nu fiets ik als toerfietser. Af en toe rij ik met vrienden of mijn vader een rondje. Naast wielrennen doe ik aan korfbal. Daar zit ik nog in een vriendenteam.”

Jeffrey: “Ik was een keer op vakantie in Frankrijk met mijn ouders. Daar zag ik de Mont Ventoux. Wat een machtige berg is dat! Die wilde ik graag rijden. Ik ben gaan trainen om hem te rijden. Het eerste jaar lukte dat niet, het tweede jaar ook niet, maar het derde jaar wilde ik het wel proberen. Samen met mijn vader ging ik op pad. We waren twee uur onderweg en toen ik boven kwam was mijn vader zo trots. Toen dacht ik ‘Je kan meer dan je denkt’. De tweede keer reed ik een half uur van mijn tijd af en nu wil ik nog een keer terug om de laatste kant van de berg een keer te rijden. Het liefst wil ik nog alle drie de kanten op een dag rijden. Maar ik fiets niet alleen in Frankrijk hoor. In Nederland fiets ik voor het clubteam JVR de Batauwers.”

Niels: “Ik was eerst helemaal niet bezig met wielrennen. Ik stepte en voetbalde bij SCR in Rijswijk. Met het steppen werd ik op mijn twaalfde wereldkampioen. Eigenlijk wilde ik een sport doen die ik voor mijzelf kon doen. Met voetbal kwam ik er niet door op hoog niveau. Ik heb het wel geprobeerd, maar moest uiteindelijk terug naar Rijswijk. Het steppen voelde ook niet meer als een uitdaging. Atletiek was geen optie want het kwam niet uit met de etenstijden. Ja, dat klinkt wel grappig, maar dat was wel de reden. Uiteindelijk was het mijn moeder die zei ‘Is wielrennen niks voor jou?’ Toen ben ik een boek gaan lezen over wielrennen en dacht ik ‘Dat is cool’. Op mijn veertiende zat ik op de fiets en kwam ik andere wielrenners tegen. Zij wilden mij eraf rijden, maar ik dacht ‘Dat kan ik ook’ dus ging ik ze eraf rijden. Toen zei een wielrenner tegen mij dat ik eens bij een vereniging moest gaan kijken. Zo is het begonnen. Nu rijd ik voor het continentale wielerteam Metec Solarwatt als een semiprof.”

READ  Wielerverhalen#12 Hoe Martin Kool kennis maakt met klimmen over de hele wereld

Wielrennen doe je buiten. Wat maakt dat zo leuk?

Jeffrey: “Wielrennen doe je altijd op de weg. Je kijkt om je heen en ziet van alles gebeuren en je kunt lekker je hoofd leegmaken. Als het avond is nemen we lampen mee en muziek en dan gaan we zingen op de fiets.”

“Niels: “Ook als het regent kan ik genieten van het fietsen. Ik doe gewoon alsof de zon schijnt. Ik heb weleens dagen dat ik helemaal geen zin heb. Ik kan dan echt genieten van het buiten zijn. Tegenwoordig heb je zoveel prikkels van je telefoon, dan vind ik het heerlijk om dan te gaan fietsen.”
Marnick: “Niels moest naar het NK tijdrijden. Dus zijn vader en ik gingen daarheen om met de megafoon Niels te supporten. Het is een hele mooie sport en ook mooi om zulke dingen mee te krijgen. Daarom vind ik het ook leuk om met Niels mee te gaan. ‘Kon ik dat maar’ denk ik dan weleens.”

Wat is jullie droom?

Jeffrey: “Mijn droom is om mijn werk goed te doen en hier succesvol in te worden. En qua wielerdroom wil ik de top van de amateurs bereiken en om winst kunnen rijden.”

Niels: “Ja, het klinkt een beetje cliché, maar ik droom ervan om de Tour de France te rijden. Ik wil het hoogst haalbare eruit halen en nog veel meer groeien. Als profwielrenner niet lukt, dan ga ik voor radio dj! Daarvoor is deze podcast ook een mooie ervaring. ”

Marnick: “Ik heb niet echt een droom. Ik wil gewoon een gezond en gelukkig leven leiden, geen zorgen hebben.”

Dit interview verscheen in september 2021 in het Buren Magazine, geschreven door Birgit Quint