Stel je wilt buitenbanden voor je racefiets aanschaffen? Waar moet je dan eigenlijk op letten. In aflevering 9 van Wat als?! De wielerpodcast gaf bandenexpert Ferdinand van Essen dé tips en tricks voor het aanschaffen van de perfect buitenband. Want er gaan veel fabels rond in de wielerwereld over buitenbanden, zoals azijn op de banden om ze minder snel te laten verkleuren of dat bredere banden (25 mm) zwaarder en langzamer zouden zijn dan dunner banden (23 mm). Oftewel je ziet door de bomen het bos niet meer! En daarom hebben wij bandenexpert Ferdinand van Essen van Vittoria uitgenodigd om deze fabels de wereld uit te helpen en de feiten boven tafel te brengen. Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je moeten weten bij het aanschaffen van buitenbanden voor je racefiets.

Bandbreedte van de buitenbanden voor je racefiets

Een bredere band biedt meer conform tijdens het fietsen dan een smalle band, echter heeft dit er wel mee te maken met welke velgbreedte je rijdt. Want hoe breder de velg, hoe beter een brede band hierin past. De populairste racefiets bandbreedte die momenteel op de markt is zijn 25 a 28 millimeter. Naast meer conform biedt een bredere band ook meer grip door een groter contactvlak met de ondergrond. Daarnaast leveren bredere banden ook een lagere rolweerstand.

Hoe bredere de band, hoe minder bar er in de banden hoeft. Het lichaamsgewicht van de rijder en zijn fiets spelen hierbij wel een belangrijke rol. Hoe zwaarder de rijder hoe hoger de spanning van de band. Daarnaast is er ook altijd op de band weergeven wat de maximale en minimale aantal bar is dat in de band kan. Bij een te hoge bandenspanning verlies je veel grip, ook kan je hierdoor gaan stuiteren. Oftewel bij een lagere bandenspanning heb je meer conform en beter contact met de weg. Iets dat bij regen of slechte weersomstandigheden zeker aan te raden is.

READ  Geslaagde Wat als?! De wielerpodcast - NatuSport ontdekkingskraam 2021

Soorten buitenbanden voor je racefiets

De meeste banden bestaan uit een katoenen carcass of een nylon carcass. Een kartoenen carcass bevat minder rubber, maar rolt iets sneller en heeft een lagere rolweerstand. Daarnaast is de nylon carcass iets stugger, maar kunnen er meer kilometers mee worden gereden. Daarnaast is hij iets beter lekbestendig dan de katoenen carcass. Banden met een nylon carcass zijn meer aan te raden voor amateurwielrenners omdat ze langer meegaan, zo circa 5000 km. Een katoenen carcass gaat iets minder lang mee namelijk circa 1000 km.

Met hoeveel bar rijd jij in je banden?

Block
De tips van de bandenexpert namens Wat als?! De wielerpodcast in de praktijk
SpelenPlay
Instagram
Instagram
Facebook
Facebook
Linkedin
Linkedin

De band die wij aanraden voor elke amateurwielrenner

Ben je van plan nieuwe buitenbanden voor je racefiets te kopen, kijk dan altijd uit welke carcass de buitenband bestaat. Als amateurwielrenner wil je dat je banden een lange tijd meegaan. Zodat je een lange tijd plezier hebt van je nieuwe buitenbanden. Daarom raden wij de Vittoria Rubino Pro aan. Een buitenband met een nylon carcass die bij goed gebruik 5000 kilometer meegaat. Oftewel perfect voor iemand die veel kilometers wil afleggen op zijn racefiets. Ook in de video hierboven is te zien hoe Jeffrey Wiese van Wat als?! De wielerpodcast de Rubino Pro banden nog eens uittest.

Vittoria Rubino Pro